Köszöntő

Kedves Olvasó,

szeretettel üdvözöllek a Keresztény Advent Közösség pécsi gyülekezetében megrendezésre kerülő főzőkörök blogján.

Az alábbiakban elolvashatod az előző alkalmak receptjeit, tájékozódhatsz a gyülekezetünkben megrendezésre kerülő programokról, találhatsz hasznos írásokat és linkeket a testi és lelki egészség témakörében. Továbbá szeretném, ha ez a blog egy kis közösségi oldallá is válhatna, ahol megoszthatjuk egymással az egészséges életmóddal kapcsolatos tapasztalatainkat. Megjegyzéseidet várom a jjjjzsuzsi [kukac] yahoo [pont] com címre, vagy az aktuális blogbejegyzéshez fűzve.

További jó olvasgatást!

A főzőkörök háziasszonya: Juhász Zsuzsa

2011. március 21., hétfő

Március 20. Tésztás finomságok

Tegnap három finom tésztás ételt főzünk. 
Íme a receptek:

Padlizsános palacsinta
Hozzávalók a palacsintához: két bögre teljesőrlésű liszt, két bögre simaliszt, egy élesztő, egy teáskanál méz, só, víz vagy növényi tej. (Kb 12 palacsinta lesz belőle.)A töltelék elkészítése: két padlizsánt egyben megsütünk, majd meghámozzuk és összeturmixoljuk egy csésze jó ízű lecsóval. Ezzel kenjük meg a palacsintákat, hőálló tálba rétegezzük és összesütjük. A töltelék kiváltható télire eltett zakuszkával.
Vegán túrós csusza

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg teljesőrlésű tönkölyliszt, 25 dkg simaliszt, 2 evőkanál őrölt lenmag, kb 1-1,5 dl hideg víz, apránként adagolva, hogy kemény tészta legyen belőle. 20 perc pihentetés után vékonyra nyújtjuk, feldaraboljuk és szárítjuk.Hozzávalók a vegán „túróhoz”: egy csésze főtt köles, fél csésze szójajoghurt, két evőkanál citromlé, egy fej hagyma, két evőkanál olaj, só. Az apróra vágott hagymát kis sóval olajon megpároljuk. A köles egyik felét rámorzsoljuk, a másik felét a szójajoghurttal és a citromlével összeturmixoljuk, végül a hagymás kölesre öntjük. Néhány percig együtt forraljuk, szükség esetén vízzel vagy növényi tejjel hígítjuk.
Cukkinis tészta

A feltét elkészítése: egy cukkinit héjával együtt vékony szeletekre vágunk. Egy kanál olajjal, kevés sóval és 3-4 gerezd zúzott fokhagymával megpároljuk. Mikor félig megfőtt belekeverünk 1 dl szójatejszínt vagy babonézt. Egyszer felforraljuk, és még melegen összekeverjük a tésztával.
 
Képes beszámoló:
A palacsintával kezdtünk. 


 Majd megmutattuk a tészakészítés fortélyait. A tojást őrölt lenmag helyettesíti.
 Így néz ki a tészta frissen és száradás után.
 Daraboljuk a cukkinit.
 Egy kanál olaj elég hozzá.

 Megpároljuk a cukkinit pár gerezd reszelt fokhagymával. Fantasztikus illata van!
 Ráöntjük a szójajoghurtot.

 Kész is van, mehet a tésztára. 
 Íme a túrós tészta összetevői:
 A kölesből készül a túró:

 Amíg a finomságok tányérokra kerülnek, Kristóf mesél a lenmag jótékony hatásairól.

 Íme a kóstoló:

 Kölestúrós tojásmentes házitészta egy csepp szójaszósszal, cukkinis tészta egy kis vörösherecsírával díszítve, és padlizsános palacsinta egy szelet paprikával.
 Jó étvágyat!


„Ahhoz, hogy megtudjuk, melyek a legmegfelelőbb tápanyagok, meg kell vizsgálnunk, hogy Isten eredetileg milyen étrendet tervezett az ember számára. Isten, aki az embert teremtette, és tudja, mire van szüksége, megszabta Ádám táplálékát. Így szólt: "Ímé néktek adok minden maghozó füvet ... minden fát, amelyen maghozó gyümölcs van; az legyen néktek eledelül" (1Móz 1:29). Az Édenből kirekesztett embernek, akinek a bűn miatt megátkozott földet művelve kellett kenyerét megkeresnie, Isten megengedte, hogy egye "a mezőnek füvét" is (1Móz 3:18).Gabonából, gyümölcsből és zöldségféléből áll az az étrend, amelyet a Teremtő számunkra választott. Ezek az ételek a lehető legegyszerűbb és legtermészetesebb módon elkészítve a legegészségesebbek és legtáplálóbbak; olyan erőt és szívósságot és szellemi frissességet biztosítanak, ami a bonyolultabb táplálékokból nem meríthető.” (Ellen G. White: A nagy Orvos lábnyomán 206-207. o.)

1 megjegyzés:

Ilona, Gyula írta...

A képek alapján nagyon finom lehetett minden, kár hogy kihagytam ezt az alkalmat. A receptek alapján igyekszem majd kipróbálni, és akkor jelzem milyen lett.

Megjegyzés küldése