Köszöntő

Kedves Olvasó,

szeretettel üdvözöllek a Keresztény Advent Közösség pécsi gyülekezetében megrendezésre kerülő főzőkörök blogján.

Az alábbiakban elolvashatod az előző alkalmak receptjeit, tájékozódhatsz a gyülekezetünkben megrendezésre kerülő programokról, találhatsz hasznos írásokat és linkeket a testi és lelki egészség témakörében. Továbbá szeretném, ha ez a blog egy kis közösségi oldallá is válhatna, ahol megoszthatjuk egymással az egészséges életmóddal kapcsolatos tapasztalatainkat. Megjegyzéseidet várom a jjjjzsuzsi [kukac] yahoo [pont] com címre, vagy az aktuális blogbejegyzéshez fűzve.

További jó olvasgatást!

A főzőkörök háziasszonya: Juhász Zsuzsa

2011. április 14., csütörtök

Változatok vegán túrógombócra

Akik jártak a főzőkörre, már megszokhatták a túró (utánzatok) iránti rajongásomat. Nem tagadhatom meg önmagam, jöjjön néhány hamis túrógombóc recept. 

A túrót az első esetben nem köles, hanem kukoricadara, búzadara és kókuszreszelék helyettesíti.

Hozzávalók:
1 cs búzadara
1 cs kukoricadara
4 dkg kókuszreszelék
2 ev.k. méz
10 dkg zsemlemorzsa,
víz.


Elkészítés:
A búzadarát a kukoricadarával vízben odateszem főni. Hozzáöntjük a kókuszreszeléket. Folytonosan keverni kell, mert leég. Addig főzzük, amíg kemény masszává nem válik a dara. Hűtjük. Amikor már nem forró a massza hozzárakjuk a mézet is. Ha kihűlt teljesen gombócokat formázunk belőle és megpirított zsemlemorzsában megforgatjuk.
Forrás: http://nyiregyhaza.kerak.hu/receptek/reckat.php?rec=186&kat=edesseg

Egy másik recept hasonló a "hagyományos" hamis túrógombóchoz, csak az aludttej helyett szójajoghurt szerepel. Nos, a szójajoghurt nem olcsó mulatság, de biztos vagyok benne, hogy nagyon finom.

Hozzávalók:
1/2 liter szójajoghurt
8 ek teljes őrlésű búzadara
1 ek sárgaborsóliszt+2 ek víz keveréke
 1 csipet só

teljes őrlésű zsemlemorzsa
olaj
nádporcukor, lekvár vagy szójajoghurt

A hozzávalókat állandó keverés mellett addig főztem, amíg besűrűsödött. Egy másik serpenyőben olajon megpirítottam a zsemlemorzsát, majd 2 kiskanállal gombóckákat formáztam a masszából, és a morzsába forgattam. Mi porcukorral meghintve ettük, de lekvárral, vagy mézzel elkevert szójajoghurttal is finom.

Forrás: http://veravegakonyhaja.blogspot.com/2010/05/hamis-turogomboc.html

Na, még hadd legyen egy köleses is a kedvemért! :)

Hozzávalók (4 főre):
150 gr köles (előző este beáztatni)
60 gr tönkölybúzadara
100 gr teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
1-2 ek. bio növényi margarin
500 ml rizstej
2-3 dl szójajoghurt (kihagyható
[a szerk.])
50 gr nádcukor (vagy méz vagy stevia, de inkább ízlés szerint [a szerk.])
3 ek. nádporcukor (ízlés szerint   [a szerk.])
1 bio citrom
0,5 dl olaj
1 csipet tengeri só


A rizstejet feltesszük melegedni és hozzátesszük a leszűrt, beáztatott kölest és nádcukrot. Kevergetve addig főzzük, amíg majdnem teljesen puha nem lesz. Beletesszük a darát és a margarint, majd készre főzzük. Letakarva félretesszük hűlni. Amíg hűl, elkészítjük a morzsát, olajon kicsit megpirítjuk, 1-2 ek. vizet tehetünk hozzá, de nem szükséges. Amikor kézmeleg a köles, belekeverjük a citrom levét, a sót és 1 dl szójajoghurtot. A formálható állagú kölesből (ha híg, tegyünk még hozzá búzadarát, és hagyjuk állni egy kicsit) kerek gombócokat készítünk, amiket a kész morzsában megforgatunk. Tányérra tesszük, majd szójajoghurttal és porcukorral tálaljuk.
 
Forrás: http://www.vegagyerek.hu/2007/11/hamis-trgombc-vegn.html



 
Végül hadd meséljem el saját kísérletem eredményét. Az első receptből indultam ki, kis változtatással.
Vízben megfőztem a búzadarát kókusszal és mazsolával, jó keményre. Mikor kihűlt, egy citrom levével, héjával és egy kevés mézzel ízesítettem. Sajnos kicsit híg lett, ezért kanállal forgattam bele a pirított zsemlemorzsába. Így inkább galuskákra emlékeztetett, de az íze mindenért kárpótolt. Mézzel és fahéjjal kikevert szójajoghurttal tálaltam.


  Az ínyencebbeknek van még egy-két ötletem: A darákat növényi tejben is lehet főzni, illetve fel lehet dobni nem csak mazsolával, hanem aszalt gyümölccsel is. A végén pedig zsemlemorzsa helyett akár darált dióba, mákba, mandulába is forgatható. Reggelire, gyümölcsökkel vagy turmixszal ideális.   

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Kedves webmester,

Észrevettük, hogy nagyon finom receptek találhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, www.mytaste.hu ahol a felhasználók válogathatnak több mint 115 000 összegyűjtött recept közül. Az oldalon szintén található egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, a keresőnk segítségével könnyen megtalálják a felhasználók a receptjeid. Ám a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra, tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.
A facebook oldalunkon hetente publikálunk a bloggerek receptjeiből és egyre népszerűbb facebook oldalunk. Abloggereket minden nap támogatjuk Facebook oldalunkkal,

Mytaste.hu testvéroldalai megtalálhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak. Hónaponta közel 50 millió latogatónk van és ez a szám hónapról hónapra növekedik.

Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szívesen segítünk bármivel.

Üdvözlettel,
Tünde

Megjegyzés küldése